Blog Het eerste gesprek

Waarom het eerste gesprek bij de verloskundige zo belangrijk is...

Geschreven door Mariska Maring

Zoektocht

Bij mijn laatste bevalling was ik net als bij mijn vorige zwangerschappen onder controle bij de verloskundige is het ziekenhuis bij de afdeling de Pop poli de pop poli staat voor: Psychiatrie, Obstetrie (Verloskunde) en Pediatrie (Kindergeneeskunde) Een speciale afdeling voor zwangere vrouwen die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Maar door mijn eerdere ervaringen voelde ik mij niet prettig in deze omgeving. Maar ook voelde ik mij niet gehoord. In het ziekenhuis voelde het niet dat er naar mij als persoon werd gekeken.  Ook kon ik door mijn eerdere ervaringen niet op één lijn komen in het ziekenhuis. Elke controle ging ik met lood in mijn schoenen naar de verloskundige. Tot dat een aardige verloskundige mij er op wees dat er ook verloskundigen zijn die buiten de richtlijnen werken. Hoe verder ik kwam in de zwangerschap hoe minder prettig ik het vond om naar het ziekenhuis te gaan. Vandaar dat ik rond de 30 weken  zwangerschap op zoek ging  naar een andere verloskundige ook wel een "caseload verloskundige" genoemd.

Caseloadverloskundinge

Het eerste gesprek bij de verloskundige. Ik had mij goed voorbereid en had een beval plan gemaakt met wensen en vooral met dingen wat mis is gegaan bij mijn vorige bevallingen en zwangerschappen. En wat ik dit keer graag anders zou willen. Alles kwam er eigenlijk op neer goede communicatie er is zoveel mogelijk met goede communicatie. Natuurlijk willen we allemaal een fijne bevalling maar wat er bij mij was gebeurt is controle verlies en angst er zijn dingen gebeurd wat niet goed of bijna niet gecommuniceerd is er zijn dingen gebeurd waar ik geen toestemming voor heb kunnen geven waar gewoon tijd voor was. Maar ook waren de zorgverleners onder elkaar niet op de hoogte van elkaar wat de plannen waren. Tijdens een uitgebreid gesprek bij de verloskundige waar alle tijd voor mij en mijn partner werd genomen onder het genot van een kopje thee werden mijn wensen uitgebreid besproken.

Wat heb jij nodig...

Hoe anders werd ik behandeld bij de nieuwe verloskundige. In plaats van de protocollen te volgen en overvallen worden door informatie. Werd de vraag gesteld wat heb jij van ons nodig. Samen maakten wij  twee plannen één voor als ik wel naar het ziekenhuis wou en één voor als ik thuis ging bevallen. Hoe anders was deze ervaring dan ook als in het ziekenhuis. 

Hands of bevallen

Grote vertrouwen in mezelf dat had ik. Daarom wou ik ook dat er alleen in overleg ingegrepen werd en samen in overeenstemming handelingen werden uitgevoerd Communicatie dat was hier de grootste factor! Ik ging dan ook in alle vertrouwen de 40 weken voorbij.

Verandering

Tijd voor verandering. Laten we het eens gaan omdraaien. Wat hebben vrouwen in deze bijzondere periode nodig en niet te vergeten hun partners. Nog altijd weten vrouwen en partners niet dat je zelf keuzes mag maken. Dit word nog te weinig medegedeeld. Kijk samen met je zorgverlener naar wat jullie in elke situatie nodig hebben. Bouw een band op met elkaar en laat deze periode een herinnering worden die je voor altijd op een positieve manier bij je draagt. Net als bij een sollicitatie zou het eerste gesprek de belangrijkste moeten zijn.


Geef jij deze blog een score

Rating: 5 sterren
1 stem